Είναι παράξενα κίτρινη μέσα στο μπλε. Ανάβει το τελευταίο σπίρτο της θύμησής του. Όταν χαράξει, τα σημάδια θα ζουν στη γλώσσα τους. Στο άγγιγμα του δέρματος οι πόροι ανοίγουν και μπαίνει. Η ηδονή. Όλη η θάλασσα χύθηκε πάνω της.



(απόσπασμα από το κείμενο "ΧΩΡΑ")

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΨΑΧΝΩΝΤΑΣ ΕΝΤΟΣ



Ο κάθε άνθρωπος, είναι ένα σπίτι. Άλλος μεγάλο, άλλος μικρό. Σημασία έχει να χωράει ο ίδιος μέσα του, να μην τον στενεύει ο εαυτός του. Στην εκπομπή "Πάντα η Εκάτη" χθες Δευτέρα, ακούσαμε τραγούδια από τον Αμερικανικό νότο και για άλλη μια φορά ψάξαμε μέσα μας.


Καλή ακρόαση!




Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΜΙΑ ΟΜΙΛΟΥΣΑ ΣΙΩΠΗ


Ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένας ανεξάντλητος ωκεανός, γεμάτος από ανεξάντλητες νησίδες φωτός, που οδηγούν πάντα στο ίδιο σημείο: Το εντός του βάθος.



Κάποιοι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους μια βαθιά σιωπή. Το όνομά τους συνοψίζει το είναι τους και τα μάτια τους έχουν κάτι από μετάξι. Οι άνθρωποι αυτοί ξέρουν να αγαπούν, με τον ίδιο τρόπο που ξέρουν να υποφέρουν. Με την αξιοπρέπεια που κρύβει μέσα της η πληγή που δεν δείχνεις. Που δε διαφημίζουν τη ζωή που έζησαν κι αυτή που ‘χάσαν. Όλα όσα έκαναν κι όλα αυτά που δεν ‘γίναν ποτέ. Είναι εκείνοι που θα σου απλώσουν το χέρι όταν κρυώνεις και όταν κλαις. Όταν φοβάσαι μα κι όταν υπερβαίνεις.

Όταν πέσεις θα είναι εκεί  για να σε σηκώσουν, γιατί γνωρίζουν καλά πως είναι να γκρεμίζεσαι. Είναι εκείνοι που κάθε φορά που γελάς, θα λάμπουν μαζί σου κι αν ποτέ χαθείς, θα ανάβουν την ψυχή τους να σου δείξουν τον δρόμο.

Κάποιοι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους μια βαθιά σιωπή. Όταν πονούν κι όταν λυπούνται, οργανώνουν εντός τους την πιο μεγάλη γιορτή. Ανάβουν τα φώτα τους, φορούν τα καλά τους και χαϊδεύουν τη θλίψη τους για να μη την πληγώσουν.

Κουρνιάζουν δίπλα σου μαλακά για να μη σε τρομάξουν και όταν κοιμάσαι, μπολιάζουν τον ύπνο σου με το πιο κόκκινο χρώμα. Για να μπορείς να ονειρεύεσαι, θα κομματιάσουν τη θάλασσα και θα μικρύνουν τον χρόνο, κάνοντάς τον κάδρο στο σαλόνι σου. Να μη σου λείπει το πάντα.
Ζουν δίπλα σου σαν δροσερό αεράκι, σαν ήλιος, σα νεφέλωμα. Είναι όλα τα χρώματα· όλες οι μέρες κι οι νύχτες. Όλα τα βήματα κι όλες οι λέξεις. Όλα τα πριν, τα μετά κι όσα ανάμεσα. Είναι η ίδια η σιωπή, που κρύβει μέσα της το πιο βαθύ μεγαλείο.

Μα όταν σε κοιτάξουν βαθιά μες στα μάτια, μιλούν με το βλέμμα τους όλες τις γλώσσες της γης.


Μαρία  Χρονιάρη


Κείμενο από την στήλη μου, "Ιστορίες του ωκεανού", στην εφημερίδα "Η φωνή των Ανωγείων."


Διαβάστε όλη την εφημερίδα εδώ:
http://www.ifonitonanogion.gr/media/files/FWNH-308.pdf


Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ



Η μουσική είναι μια πραγματικότητα, που επιτρέπει στο φαντασιακό μας να υπάρχει παράλληλα, κάνοντάς το να φαίνεται και να είναι, ο χώρος που εκφραζόμαστε με απόλυτη ελευθερία. Ό,τι ακούσαμε κι όσα είπαμε χθες βράδυ στην εκπομπή "Πάντα η Εκάτη" στο Radio Magazen, τώρα για μια δεύτερη ακρόαση.





Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ



Σε μια κοινωνία που επιβάλλει συχνά τον "νόμο" της ομογενοποίησης, που μοιάζει να απεχθάνεται και να απορρίπτει οτιδήποτε δεν της μοιάζει. Σε μια κοινωνία που απαγορεύεται να είσαι διαφορετικός έχοντας προσωπικότητα και ταυτότητα ισχυρή που να ενισχύει αυτό που ως άνθρωπος είσαι, τόλμησε να γυρίσεις την πλάτη. Πέταξε την μάσκα που από φόβο φόρεσες και ζήσε! Αυτό θα είναι πάντα  μια εξαίσια μορφή επανάστασης.



Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η ΠΑΝΤΑ ΖΩΗ




Πρεμιέρα χθες Δευτέρα για την εκπομπή "Πάντα η Εκάτη" και μετά από πολλούς μήνες, ανοίξαμε την πόρτα της ψυχής γιορτάζοντας την ξανά ζωή. Την ζωή - μετά. Την πάντα ζωή. "Γιατί η ζωή είναι οι άλλοι και ζωή είναι όταν οι άλλοι σ’ ακουμπάν κι όταν γυρνούν προς εσένα και τα σώματα των ανθρώπων." Γ. Χειμωνάς


Καλή ακρόαση!